tisdag 12 februari 2008

Lättfrusen chokladkaka från Fryksås

Du behöver:
1 kakform med löstagbar botten, ev klädd med bakplåtspapper i botten
200 gram mörk choklad, jag använder 70-procentig
200 gram riktigt smör
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 200 grader.
Smält samman smör och choklad bruten i bitar i mikron.
Vispa ägg och socker i åtta minuter (ställ äggklockan!) tills det är så tjockt att du inte tror dina ögon...
Tillsätt smör-chokladblandningen till äggsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll i formen. Grädda i mitten av ugn i prick 12 minuter.
Kakan är då inte klar, tror man, men låt den svalna och sätt in i den i frysen så den stelnar.
Servera frusen, gärna med vaniljglass eller vispad grädde. En enkel variant på halloncoulis passar bra till, ta fram 3-4 dl frusna hallon, blanda i florsocker och lägg upp i två skålar. Ta inte för mycket socker så blir det fräscht syrligt till den söta kakan. När det tinat stavmixa den ena skålens innehåll och vänd sedan försiktigt i de hela hallonen med sked. Tillsätt några blad citronmeliss om du vill.
Kakan går naturligtvis att göra långt i förväg och förvara i frysen. Ta ut och ställ in i kylskåp en stund innan servering, så tinar den lite, men den kan serveras rakt från frysen fast då är den inte så kladdig.

Recept ur kokboken Pralin - 118 recept med smak av Dalarna
Fryksås hotell & gästgiveri

Betyg: mmmmm...
Boken var jag redaktör för, en samling med recept från reportage ur helgbilagan Pralin. I tillståndet mellan frusen och tinad är den det bästa i sitt slag. Glöm inte att vispa i åtta minuter. Sätt äggklockan!

Inga kommentarer: